Dit is waarom je altijd na een afwijzing op je sollicitatie moet terugschrijven
Solliciteren kan een uitdagend proces zijn en afwijzingen horen helaas bij dit spel. Maar wat velen niet weten is dat een afwijzing niet altijd hoeft te betekenen dat al je kansen verspeeld zijn..
Als je écht geïnteresseerd bent in de bedrijven waar je solliciteert en graag carrière wil maken in die desbetreffende sector, kan het in je voordeel werken om óók na een afwijzing een email te sturen waarin je het bedrijf op professionele wijze bedankt. In deze blog vertellen je waarom het loont om een oprechte reactie terug te sturen na een afwijzing. Om alvast een tipje van de sluiter op te lichten; dit eenvoudige gebaar kan je carrière op de lange termijn zeker ten goede komen!
De kracht van professionaliteit
In een wereld waar de concurrentie om banen vaak hevig is, is het behouden van je professionaliteit van onschatbare waarde. Het terugmailen na een afwijzing getuigt van respect voor de tijd en moeite die de potentiële werkgever in het selectieproces heeft gestoken. Het toont aan dat je je bewust bent van het feit dat sollicitatieprocessen uitgebreid zijn en dat je dankbaarheid hebt voor de kans om deel te nemen.
De voordelen van terugmailen na afwijzing
Sommige sollicitanten zijn ervan overtuigd dat het niet zinvol is om terug te mailen na een afwijzing op een sollicitatie, want “de deur is toch al gesloten?”. Dit blijkt toch onjuist te zijn..
In de carrière wereld moet je ervoor zorgen dat je opvalt. Omdat veel sollicitanten deze kans laten schieten, is het aan jou om het verschil te maken!
Het sturen van een bedankmail na afwijzing heeft verschillende voordelen. Allereerst toont het je waardering voor de gelegenheid en de tijd die het bedrijf aan je sollicitatie heeft besteed. Dit positieve gebaar kan blijven hangen en je positieve associaties met het bedrijf opleveren.
Daarnaast biedt het sturen van een vriendelijke reactie na afwijzing ook de mogelijkheid om een deur open te laten voor toekomstige kansen. Bedrijven herinneren zich vaak sollicitanten die blijk hebben gegeven van respect en professionaliteit, zelfs wanneer ze zijn afgewezen. Dit kan leiden tot interne doorverwijzingen, aanbevelingen voor andere functies of zelfs directe uitnodigingen voor toekomstige sollicitaties.
Als laatste zijn sollicitaties ook het perfecte moment om je professionele netwerk uit te breiden. Door na een afwijzing toch te reageren, geef je blijk van je bereidheid om relaties te onderhouden en verder te ontwikkelen. Dit kan leiden tot waardevolle contacten in de industrie die op lange termijn van onschatbare waarde kunnen zijn.

Leermogelijkheden na afwijzing
Feedback ontvangen is cruciaal voor persoonlijke groei. Het sturen van een bedankmail na afwijzing biedt ook de gelegenheid om feedback te vragen over waarom je niet geselecteerd bent.
Hoewel niet alle bedrijven gedetailleerde feedback kunnen geven, kan de feedback die je wel krijgt, waardevolle inzichten bieden in de sterke punten die je moet benadrukken en de gebieden waar je je kunt verbeteren. Deze informatie kan jij weer inzetten voor volgende sollicitaties!
Voorbeeld van een bedankmail
Het schrijven van een effectieve en professionele bedankmail na afwijzing kan een subtiel proces zijn.
Hier zijn enkele richtlijnen die je kunt volgen:
- Begroeting
Begin met een formele begroeting, zoals “Beste [Naam van de Contactpersoon],”.
- Bedanken
Bedank het bedrijf voor de gelegenheid om deel te nemen aan het sollicitatieproces.
- Waardering
Laat blijken dat je de ervaring op prijs stelt en nog steeds interesse hebt in de organisatie.
- Openheid voor toekomstige kansen
Laat weten dat je openstaat voor toekomstige mogelijkheden binnen het bedrijf.
- Afsluiting
Sluit af met een vriendelijke groet en je naam.
In emailvorm ziet deze bedankmail er dan zo uit:
Beste [naam van de contactpersoon],
Dank u hartelijk voor de kans om deel te nemen aan het sollicitatieproces voor de [functietitel] bij [Bedrijfsnaam].
Ik waardeer de tijd en moeite die u en uw team hebben geïnvesteerd in het selectieproces. Ondanks de afwijzing blijf ik geïnteresseerd in de visie en het werk van [Bedrijfsnaam]. Als er in de toekomst andere mogelijkheden zijn waarvan u denkt dat mijn achtergrond en vaardigheden een goede match zouden kunnen zijn, zou ik het op prijs stellen als u me op de hoogte wilt houden.
Nogmaals dank voor deze kans en ik kijk ernaar uit om mogelijk in de toekomst weer in contact te komen.
Met vriendelijke groet,
[jouw naam]
Om jouw bedankmail nog meer op te laten vallen, kun je de tekst in eigen woorden zetten en aanvullen met details van het sollicitatiegesprek. Ook kan je eventueel nog vragen om feedback.
Verwacht niet dat het bedrijf je altijd een uitgebreide mail terug zal sturen! Maar vragen kan nooit kwaad en wees er gerust op dat je in ieder geval een goede indruk achterlaat. Dit kan voor een bedrijf meer betekenen dan je denkt.

Conclusie
In deze blog heb je kunnen lezen dat het vele voordelen met zich meebrengt als je tóch besluit te reageren op de afwijzing van je sollicitatie.
Afwijzingen kunnen teleurstellend zijn, maar ze hoeven dus echt geen eindpunt te zijn. Het sturen van een oprechte reactie na afwijzing toont je professionaliteit, zet de deur open voor toekomstige kansen en biedt waardevolle leermogelijkheden. Dus de volgende keer dat je die “bedankt, maar nee bedankt’”-mail ontvangt, aarzel dan niet om te reageren en blijf op een positieve en constructieve manier in contact!
Sparren?
Heb je na het lezen van deze blog vragen of zou je eens een keertje met ons willen sparren? Neem dan gerust contact met ons op via 088 – 18 01 200 of hello@techdate.nl. Wij helpen je graag!