Dit doe je tijdens een telefonische intake, het persoonlijke én online gesprek
Solliciteren blijft altijd een spannend gesprek. Wij helpen je dit gesprek makkelijker te maken en dat jij met veel zelfvertrouwen een goed gesprek in gaat. In deze blog lees je:
- Hoe je je gedraagt tijdens een telefonische intake
- Hoe je een persoonlijk gesprek aangaat en een indruk achterlaat
- Op welke punten je let tijdens een online intake
- Dat het echt allemaal om gevoel draait
- Wat de tien meest gemaakte fouten zijn die je echt wilt vermijden
- Een lifehack voor solliciteren
- Een samenvatting van de belangrijkste punten om te onthouden
De telefonische intake
Het is belangrijk om tijdens een telefoongesprek zelfverzekerd en geïnteresseerd over te komen. Stel vragen om te laten zien dat je gemotiveerd bent, zoals: “Welke doorgroeimogelijkheden zijn er?” of “Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit?”
Pas op met grappen of sarcastische opmerkingen, omdat toon en lichaamstaal moeilijk te interpreteren zijn via de telefoon. En vermijd te veel “eh’s” en “uh’s“. Dit kan onzeker overkomen.
Daarnaast wil je ook voorkomen dat je (te) snel praat. Snel praten zorgt ervoor dat de ander denkt dat je zenuwachtig bent. Als je een professional wilt worden in je vakgebied moet je zekerheid kunnen uitstralen, óók aan de telefoon.
“Tip: Doe een ademhalingsoefening voordat je gaat bellen. Ga rustig zitten op een stoel met je voeten plat op de grond. Haal 10 – 15 keer rustig adem vanuit je buik. Adem ongeveer zeven seconden diep in via je neus en adem in zeven seconden uit via je mond. Vergeet je lippen niet te tuiten.“
Het online gesprek
Hieronder delen we vier tips waardoor jij ieder sollicitatie-blauwtje overleefd en misschien zelfs wel gaat waarderen!
Een online intake komt steeds vaker voor. Vaak is dit de (eerste) kennismaking. Als het gesprek goed voelt van beide kanten, krijg je in de meeste gevallen een uitnodiging om persoonlijk nader kennis te maken en verder op de inhoud in te gaan.
Tijdens het online gesprek zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:
- Hoe ziet je omgeving er uit? Zorg dat deze opgeruimd en netjes is.
- Controleer je internetverbinding voordat je het gesprek in gaat. Neem hier ook ruim de tijd voor, zodat je geen stress ervaart en relaxt het gesprek aan kunt gaan.
- Ga niet op een openbare plek zitten. Tenzij dit echt niet anders kan, maar verontschuldig je hier dan voor.
- Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden door andere mensen, de deurbel of je huisdier.
- Vergeet niet eerst naar het toilet te gaan.
- Pak alvast je kopje thee, koffie of een glas water.

Het draait echt allemaal om gevoel
Alles draait om gevoel bij een sollicitatie. Vaak weet een manager al of iemand geschikt is of kans maakt vanaf het moment dat het eerste contact er is. Dat is best gek want je moet de kans nog krijgen om je verhaal te doen. Toch zijn wij allemaal mensen en het eerste wat wij doen, is proberen te bedenken in welk straatje iemand past. Wees je er daarom goed van bewust dat die eerste indruk goud waard is.
Let op: het is niet alléén de manager die een goed gevoel moet hebben. Het is voor jou minstens zo belangrijk om een goed gevoel te hebben bij de persoon met voor wie jij gaat werken.
Welke tien fouten wil jij absoluut vermijden
- Te laat komen
Te laat komen is echt een “no go”. Hiermee geef je namelijk de indruk dat jij de sollicitatie niet belangrijk genoeg vindt. Natuurlijk kun je er niets aan doen als er een file staat of dat de treinen staken, maar wacht dan niet tot je daar bent om het te vertellen. Pak direct je telefoon en meldt de organisatie waarom je niet op tijd bent maar wel je best doet. Geef ze direct ook een indicatie van hoe laat je er wel kunt zijn. Plan hierbij wel voldoende tijd in. Je wilt niet gehaast je sollicitatiegesprek in gaan. Komt het (net) niet uit? Verzet indien mogelijk het sollicitatiegesprek dan. - Te casual gekleed zijn
Zorg ervoor dat je juist gekleed bent voor je sollicitatiegesprek. Afhankelijk van het type bedrijf en de functie pas jij je kleding aan. Vooraf een klein beetje onderzoek via LinkedIn of de andere social media kanalen van het bedrijf kan jou enorm helpen. - Negatief praten over je vorige of huidige werkgever
Ongeacht hoe je ook denkt over je huidige of vorige werkgever, probeer positief te blijven tijdens je sollicitatiegesprek. Ga je weg vanwege de werkomstandigheden of negatieve ervaringen? Verwoord dit dan in positieve woorden. Een voorbeeld: “Het is een fijne werkgever maar ik kon er niet helemaal mijn draai vinden” of “Mijn visie kwam niet overeen met die van het bedrijf.” - Niet voorbereid zijn op standaard vragen
Bereid je voor op alle mogelijke vragen. Via het internet kun je onderzoek doen naar vragen die meestal en standaard gevraagd worden zoals: “Wat vind je leuk?” of “Waar liggen je ontwikkelpunten?”. - Vergeten je telefoon uit te zetten
Zet je telefoon altijd uit. Niet alleen tijdens het gesprek, maar eigenlijk vanaf het moment dat je het bedrijf binnenstapt. Hierdoor kun jij je volledig concentreren op je sollicitatie en het gesprek. Moet je je telefoon bij je houden en aanhouden vanwege een noodgeval? Meldt dit dan aan het begin van het gesprek. Je creëert dan begrip voor de situatie. - Ongemotiveerd of ongeïnteresseerd overkomen
Jij hebt meer zin in deze job dan ieder ander die ook komt solliciteren. Zorg ervoor dat je dit enthousiasme uitstraalt. Dit werkt namelijk aanstekelijk. Blijf glimlachen en kijk de ander altijd in de ogen aan; dot draagt bij aan je open houding. - Te veel of te weinig praten
Neem rust in het gesprek. Denk goed na voordat je wat zegt. Een veelgemaakte fout is dat men teveel praat óf juist niet genoeg. Let op je tempo van spreken en vul de ruimte niet met onzinnigheden. Zorg voor goede vragen en wordt niet zenuwachtig als het even stil is, je mag best even nadenken voordat je antwoord geeft. - Liegen over je vaardigheden
Elke leugen komt met een prijs. Natuurlijk mag je wel antwoorden geven die je in het goede daglicht zetten, maar keihard liegen over iets wat je niet kunt, is niet handig. Tevens kom je onbetrouwbaar over wanneer je gesprekspartner hierover gaat doorvragen.In dit geval kun je beter eerlijk zeggen dat je er nog niet zo goed in bent of er nog geen kennis over hebt, maar zeker bereid bent om te leren. - Geen vragen stellen
Bereid je voor! Als je jezelf gaat voorbereiden, kom je vanzelf op vragen. Bijvoorbeeld hoe de werkdag eruit ziet, hoe groot het team is, wat de sfeer is en of je kunt doorgroeien binnen het bedrijf. - Vergeten te bedanken
Vergeet de aanwezige personen na afloop niet te bedanken voor het gesprek. Wil je nog meer indruk maken? Stuur er nog een “bedankt e-mail” achteraan.

We hebben een leuke sollicitatie-hack voor je!
Wil je de kans vergroten dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatie? Dan hebben we een erg leuke lifehack voor je; bel de contactpersoon voordat je je sollicitatie verstuurt.
Met deze lifehack vergroot je jouw kans om uitgenodigd te worden. Daarnaast heb je zelf het voordeel dat de spanning deels wordt weggenomen en dat je veel relaxter het gesprek in gaat.
Het is hierbij wel belangrijk dat je een goede reden vindt om de contactpersoon te bellen. Dit kan met een simpele vraag over een onduidelijkheid in de sollicitatie. Door diegene aan de lijn te hebben en een goede indruk achter te laten vergroot je de kans dat je in de eerste selectie gekozen wordt op basis van het eerste contact. Merk je aan de telefoon dat er toch niet helemaal een klik is, dan kun je ervoor kiezen om helemaal niet te solliciteren.

Wat heb je kunnen lezen in deze blog:
- Richtlijnen voor een professionele houding tijdens een telefonische intake;
- Het belang van een positieve eerste indruk tijdens een persoonlijk gesprek;
- Nuttige tips voor het voeren van een succesvol online intakegesprek;
- Inzicht in hoe gevoel een cruciale rol speelt tijdens een sollicitatiegesprek;
- Een lijst van de tien meest gemaakte fouten tijdens sollicitaties die je absoluut wilt vermijden;
- Een praktische lifehack voor het verhogen van je kansen tijdens het sollicitatieproces;
- Een beschrijving van de perfecte kandidaat om je te helpen streven naar een ideale presentatie van jezelf;
En onthoud, een sollicitatiegesprek is niet alléén een gesprek. Het is ook een kans om te onderzoeken of de baan en het bedrijf bij jou passen.
Sparren?
Heb je na het lezen van deze blog vragen of zou je eens een keertje met ons willen sparren? Neem dan gerust contact met ons op via 088 – 18 01 200 of hello@techdate.nl. Wij helpen je graag!