Zo maak jij een perfect CV die eruit springt
Als je op internet zoekt hoe een CV eruitziet, kom je negen van de tien keer uit bij een standaard opgemaakte CV die vertelt wie je bent of wat je doet.
Om er écht uit te kunnen springen en het verschil te kunnen maken tussen de andere sollicitanten, moeten we het anders doen. Beeld je de ontvanger in en bedenk hoe het proces er bij hem of haar uitziet. Hier pas je vervolgens je CV op aan en dan heb je het beste CV die je je kunt bedenken!
Maar hoe doe je dit precies? En wat wordt er bedoeld met “schrijf voor de ontvanger”? In deze blog duiken we in het sollicitatieproces én vertellen we hoe jij je perfecte CV maakt!
Het proces
Een sollicitatieproces bestaat bij een organisatie uit de volgende zeven stappen:
- Een functieomschrijving maken
Mocht het om een nieuwe functie gaan, dan maakt de organisatie eerst een functieomschrijving. Deze dient als input voor de vacature maar ook om te bepalen waar de organisatie naar op zoek is. - Vacature schrijven
De functieomschrijving en de input van de afdeling of manager zijn de basis voor het schrijven van de vacature. De toon van de vacature richt zich op de kandidaat en doelgroep. - Vacature online zetten
De vacature wordt vaak op de eigen website gezet maar kan ook via derde kanalen geplaatst worden, zoals Indeed. - Sollicitaties ontvangen
De organisatie ontvangt sollicitaties. Vaak heeft de vacature een sluitingsdatum om iedereen een gelijke kans te geven en om er zeker van te zijn dat ze geen goede potentiële kandidaten mislopen. - Potentiële kandidaten selecteren
De kandidaten worden geselecteerd. Afhankelijk van het aantal reacties kan dit best een uitdagende klus zijn. Vaak is het CV leidend tijdens de selectie en niet de motivatiebrief. Hier komen we later op terug. - Sollicitanten uitnodigen
Na de eerste selectie worden kandidaten uitgenodigd voor de verschillende gesprekken. Niet iedere organisatie heeft hetzelfde sollicitatieproces. - Kandidaat aannemen
De kandidaat wordt aangenomen als zowel de kandidaat alsmede de organisatie overeenstemming hebben bereikt over de arbeidsvoorwaarden.
Waarom je CV belangrijker is dan je motivatiebrief
Je CV en motivatiebrief zijn eigenlijk allebei even belangrijk, maar de eerste selectie wordt over het algemeen gedaan op basis van het CV. Een motivatiebrief is eigenlijk niet meer dan een brief om de ander te overtuigen waarom je ergens wilt werken.
De HR afdeling of recruiter doet een snelle selectie van de CV’s. Vandaar ook dat we in deze blog graag willen uitleggen hoe een perfect CV er volgens ons uitziet. Echter voordat we dit gaan doen, willen we je eerst het meest voorkomende CV laten zien!
Hierboven zie je een standaard CV met informatie die standaard terugkomen op een CV:
- Persoonlijke gegevens
- Doelstelling of samenvatting
- Opleiding
- Werkervaring
- Vaardigheden
- Certificaten en licenties
- Publicaties of presentaties
- Prijzen en onderscheidingen
- Vrijwilligerswerk of gemeenschapsbetrokkenheid
- Referenties
- Talenkennis
- Professionele lidmaatschappen
- Cursussen en trainingen
- Persoonlijke interesses (optioneel)
- Projecten of portfolio (voornamelijk in creatieve industrieën of technische rollen)
In de basis is dit een goede opmaak van een CV. Toch kun je er nog iets aan toevoegen zodat de lezer sneller begrijpt waarom jij de perfecte kandidaat bent. Dit doe je door het toevoegen van een samenvatting en aanknopingspunten aan je CV.
Een online intake komt steeds vaker voor. Vaak is dit de (eerste) kennismaking. Als het gesprek goed voelt van beide kanten, krijg je in de meeste gevallen een uitnodiging om persoonlijk nader kennis te maken en verder op de inhoud in te gaan.
Tijdens het online gesprek zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden:
- Hoe ziet je omgeving er uit? Zorg dat deze opgeruimd en netjes is.
- Controleer je internetverbinding voordat je het gesprek in gaat. Neem hier ook ruim de tijd voor, zodat je geen stress ervaart en relaxt het gesprek aan kunt gaan.
- Ga niet op een openbare plek zitten. Tenzij dit echt niet anders kan, maar verontschuldig je hier dan voor.
- Zorg ervoor dat je niet gestoord kan worden door andere mensen, de deurbel of je huisdier.
- Vergeet niet eerst naar het toilet te gaan.
- Pak alvast je kopje thee, koffie of een glas water.

Het toevoegen van een samenvatting en aanknopingspunten
Maak een beknopte samenvatting van je CV. Hoewel een CV al een samenvatting is, staat er gedetailleerde informatie in. Als je de details weglaat en er een beknopte samenvatting van maakt kan de lezer in één oogopslag zien waarom jij geschikt bent voor de job. Schrijf dit vanaf je huidige baan tot aan je eerste baan. Dat ziet er dan als volgt uit:
Beknopte samenvatting CV
- Bedrijf A – Functie B
- Bedrijf C – Functie D
- Bedrijf E – Functie F
- Bedrijf G – Functie H
- Bedrijf I – Functie J
Er is een goede truc om aanknopingspunten direct zichtbaar te maken. Welke informatie over jou is het relevantst met betrekking tot de vacature en waar zie jij aanknopingspunten? Maak deze aanknopingspunten eenvoudig inzichtelijk door ze uit te lichten.
Wist je dat CV’s in een F-structuur gescand worden?
Een CV scannen in een F-structuur betekent dat de lezer van jouw CV op een snelle manier de belangrijkste aanknopingspunten eruit probeert te halen. Hij / zij zal jouw CV eerst van links naar rechts scannen, daarna weer teruggaat naar het begin van jouw CV, dan halverwege de pagina naar het midden om als laatste naar links onderin te gaan. Er wordt dus een “F” gemaakt tijdens het lezen.

Conclusie
Om echt op te vallen tussen alle sollicitanten, moet je jouw CV verder ontwikkelen dan het standaard format. Door je CV af te stemmen op het perspectief van de ontvanger en het sollicitatieproces van organisaties te doorgronden, vergroot je jouw kansen. Dit proces omvat stappen zoals het creëren van een functieomschrijving, het publiceren van vacatures en het aannemen van de juiste kandidaat.
Het CV speelt een cruciale rol bij de eerste selectie, vaak nog voordat de motivatiebrief wordt bekeken. Hoewel een standaard CV al secties heeft zoals persoonlijke gegevens en werkervaring, maakt het toevoegen van een beknopte samenvatting en duidelijke aanknopingspunten je CV nog sterker. Houd er ook rekening mee dat CV’s vaak in een F-structuur worden gescand, dus het strategisch positioneren van cruciale informatie is essentieel voor een positieve eerste indruk.
Sparren?
Heb je na het lezen van deze blog vragen of zou je eens een keertje met ons willen sparren? Neem dan gerust contact met ons op via 088 – 18 01 200 of hello@techdate.nl. Wij helpen je graag!